TUTANKHAMON

Magnífica exposició sobre Tutankhamon al Museu Marítim de Barcelona, des del 6 de juny fins el 6 de setembre. Molt complerta, explica amb tota mena de detall com es va trobar la tomba de l'últim faraó de la dinastia XVIIIena,qui la va descobrir, com era (la tomba) i què s'hi va trobar. El jove faraó, mort sobtadament en misterioses circumstàncies, va ser succeït, en no tenir descendència que el sobrevisqués, per un gran sacerdot (Aby, ja ancià a la mort del rei) i després per un ambiciós i belicós general de l'exèrcit ...Candidats a assassins?. No se sap.I això que et mostren la radiografia del crani del finat...(no concloent de mort violenta).
Ara bé,no cal dir que si un és aficionat a l'egiptologia, té la diversió garantida: rèpliques fidelíssimes dels objectes, alguns de sorprenent modernitat com el mobiliari, les taules baixes podries trobar-te-les a les botigues perfectament, i les joietes, de disseny exquisit i very fashion (per mi que els dissenyadors moderns s'ho copien tot descaradament aprofitant que ningú demanarà drets d'autor).
Les explicacions exhaustives sobre els usos i costums funeraris i alguns detalls de la vida pràctica com la cosmètica dels faraons amb una recepta de bellesa inclosa (una cremeta per la cara) que,és de suposar, Tutamkhamon no feia servir per que va morir als 18 anys.. amenitzen el recorregut...També ens expliquen com es feia un embalsamament:buidant el cos pel flanc esquerre (les vísceres) i pel nas (el cervell) i aprofitant estòmac,pulmons,fetge,cor i budells i llençant el cervell que,total, creien que no servia per res. El procès de manufactura de la mòmia durava uns 70 dies a la casa dels morts, amb la finalitat última de que hi hagués prou temps per acabar tots els objectes i ficar-los dins la tomba...que per sort no era un piset de 30 metres quadrats.De totes maneres, una mica "amatxambrat" sí quedava, sí. A més, el faraó tenia el privilegi de fer-se enterrar amb unes estàtues petites, centenars d'elles, conegudes com "els responedors" que representaven tota mena d'oficis...Així, si els déus de l'antic Egipte li manaven alguna cosa, "els responedors" se n'encarregaven de la tasca: el rei només havia de caçar i batallar (o jugar a una mena d'escacs), havia nascut per això i no per sembrar, segar o collir...per favor!.Efectivament el visitant esdevé un explorador...video promocional espectacular.Tingueu una mica de paciència per que triga a carregar-se!.

PD: amb el carnet d'estudiant fan descompte...i queda per 10 € (pas mal!)
PD1: la llegenda negra de la tomba ve de que una cobra (símbol del faraó) es va menjar el canari de Lord Carnavon, el mecenes de l'expedició. Tal qual. I això als nadius els va donar molt mal rotllo. A partir d'aquí, el Lord es va tallar la ferida infectada d'una picada de mosca a la barba, provocant-se una sepsi fulminant que el va enviar amb Horus en un dir Jesús...

Comentaris

manu ha dit…
Jo sóc més de Roma, però la història d'Egipte també m'agrada.
Replicant ha dit…
Roma, quànta sang...!.Uns barbars.
A més, al final, via aspid i cleopatra, també es van quedar amb Egipte..
manu ha dit…
Roma és, per tant, l'origen del món modern. Van reciclar grecs, egipcis, etc. i ho van adaptar a la seva manera. Uns genis...
Cristina ha dit…
Guau, jo hi vull anar!!!!

Entrades populars d'aquest blog

Tallers d'artesans de ciutat vella II